Hoe krijgen we al dat geweldige geluid in onze computer?
De geluidskaart noemen we ook wel audio interface.
Er zijn veel verschillende audio interfaces te koop vandaag de dag.
Zo zijn er ook digitaal recorders welke als interface gebruikt kunnen worden. Is een externe geluidskaart beter dan ‘onboard’?
Het zal natuurlijk afhangen van de kaart zelf. Er zijn ook professionele ‘onboard’ kaarten verkrijgbaar. De keuze van de kaart zal eerder van de mogelijkheden dan van de geluidskwaliteit afhangen. De verschillen zijn zo klein dat bijna niemand ze kan horen.
In mijn eerste digitaal thuis studio gebruikte ik een gamer geluidskaart (Audigy).
Hiermee heb ik mij altijd prima gered. Vervelende was alleen dat het een PCI kaart was welke niet meer paste in de nieuwe computer (PCIe). Hierom ben ik voor de nieuwe interface naar extern gegaan.
Waar je rekening mee moet houden is welke aansluitingen heb ik beschikbaar op mijn computer Onboard (PCI of PCIe), USB, FireWire….
Tip: Bij USB kaarten is het verstandig om een extern voeding (dus niet gevoed door USB) te nemen, dit i.v.m. mogelijk stoor geluiden welke via de USB voeding hoorbaar kunnen zijn.
En wat heb je nodig aan ingangen en mogelijkheden?
Als je 1 opname per keer maak is 1 ingang voldoende 2 als je een stereo bron hebt. Meer als je een live band of drums wil opnemen. Al kun je over dat laatste discussiëren.
Als je microfoon(s) gaat gebruiken is het handig om er één te nemen welke een microfoon voorversterker (pre-amp) heeft en voor een condensator microfoon heb je er eentje nodig met ook fantoom voeding.
Let ook op of er Line en of instrument ingangen beschikbaar zijn indien je gebruik gaat maken van een line out bron (b.v. keyboard of mixer) of instrument (elektrisch gitaar) gaat gebruiken.
Meeste pre-amps op de kaart zijn echter in te stellen hiervoor.
Minstens 1 hoofdtelefoonuitgang is handig en 2 line uitgangen om de speakers er op aan te kunnen aansluiten.
Direct monitoring is fijn als je zonder vertraging de ingangen wil beluisteren.
Sample rate en Bitdepth?
Voor onze thuis studio is 48kHz, 24 bit ruim voldoende.
Hier iets meer over het techniek achter een audio interface.
Je ziet tegenwoordig ook steeds meer mengpaneeltjes met een USB aansluiting.
Let wel op! Er zijn verschillenden, de kleinere sturen meestal alleen de stereo mix uitgang naar USB en is het dus maar de vraag of ze wel gaan opnemen wat jij wilt.
Wil je multitrack kunnen opnemen, controleer eerst of dit wel ondersteund wordt.
Tip: Handleidingen zijn vaak op internet (website fabrikant) te vinden.
Geluidskaart voor weergave? Tip, lees ook blog Hi-Res Audio.
Hallo ik ben een beginner en heb fl studio 12.3 producer edition. Zolang ik alleen beats maak met de software en geen echte instrumenten gebruik. Heb ik dan aslnog audio interface nodig? Of pas als ik ga rappen en live instrumenten ga opnemen? Alvast bedankt
Hallo Robert,
Leuk dat je met muziek bezig bent.
Audio interface is een dure naam voor geluidskaart. 🙂
Kortom, ook om geluid te horen (wat je nu al kan doen) heb je een audio interface nodig en die heb je dus blijkbaar al. Of je een ander (dure eventueel extern) nodig hebt is afhankelijk van je wensen.
Zoals je al aangeeft, bijvoorbeeld voor goede voorversterkers bij opname, maar soms ook voor snelheid (ook live virtueel instrumenten bespelen met een keyboard), waarbij de drivers (denk aan asio) van goed interfaces vaak betere latency (vertraging in geluid) halen.
hallo,
ik heb een audio setje gemaakt met 2 pc,s inclusief 2 midi controllers, en een Korg 05 r/w gekoppeld aan een Alto AMX 140 mx met 2 KRK rokit speakers.
nu heb ik erge frequentie storingen en denk dat dit aan mijn pc verbindingen ligt.
dus denk ik aan betere geluids kaarten.
mijn studio is geaard
enig idee?
Gr,
Marcel,
Hallo Marcel,
Sorry voor mijn (heel) laat reactie.
De oorzaak is moeilijk op internet te achterhalen.
Het kan aan kabels liggen (lopen deze langs voeding of midi kabels).
Beste is de oorzaak te zoeken d.m.v. uitsluiten.
Verwijder 1 voor 1 componenten uit de keten totdat storing er mee ophoudt.
Succes, Bill
Beste Marcel
na een aantal jaren van doen en ervaren ben ik erachter dat het vaak met de geluidskaart te maken heeft , ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben overgestapt naar ee Presonus geluidskaart plus de bijbehorende software van studio 4 one .
Studio 4 one is een betaalbare software en je kunt er onnoemelijk veel mee, zowel de vst´s en de effecten zijn volop te gebruiken en aanwezig met de nodige edith mogelijkheden.
Zelf werk ik met een soundmodule SD2 van Ketron en de XD9 van Ketron en ik heb nog een Tyros 4 erop gekoppeld en alles zonder frequentie storingen nog hoge fluittonen.
Alles werkt super den draait lekker snel.
Ik heb dit alles mee en mee aangeschaft dus niet blind staren op wat ik wel allemaal bezit maar als je begint met produceren is het wel aan te raden om zeker een snelle pc te hebben denkende vanaf i5 processor met minstens 8 gig werkgeheugen , daarnaast een fatsoenlijke geluidskaart en een goede soundmodule en onboard geluiden van het programma dan kom je een heel eind op weg , wat betreft de microfoon gebruik ik de interceptor van AKG en vaak ook een gewone shure beta vooral als ik een spaanse gitaar wil opnemen of een steirische trekzak.
dus alles om alles leuk spul om mee te werken , maar zeker ook heel belangrijk is dat je je niet beperkt tot het kopen van goedkope kabels , dit is duurkoop i.p.v goedkoop , want hoe dikker de kabel hoe beter de overdracht hoe minder de kans op een frequentiestoring , dunne kabels hebben een hoge weerstand en veroorzaken hierdoor vaker nevengeluiden of ruis of hoge frequentie toontjes ( hoge fluittoon)