Pump Up The Bass

In deze wereld met overal SubWoofers en waar het soms lijkt of “Hoe meer bas hoe beter” is, wil ik hier even bij stil staan.
Ten eerste valt het mij op dat bij veel thuis projecten op het laatst, bij het masteren, bewust of onbewust al het leven (dynamiek) er uit wordt gehaald. Dit terwijl juist dynamiek iets is wat we voelen, lees hiervoor het masteren onderwerp.

Wist je dat een “vette” bas bij definitie niet veel laag hoeft te zijn?
Veel luidsprekers (en hoofdtelefoons) kunnen deze laag ook maar nauwelijks weergeven. (Los van dat wij niks onder de 20Hz horen)
Er staat dan wel 20Hz – 20Khz in de omschrijving maar ja, hoeveel dB van die 20Hz worden er weergegeven?
Er zijn nogal wat dB’s (energie) nodig in die frequenties om ze te kunnen horen.
Al deze energie gaat ten kosten van de overige frequenties en zullen ons geheel geluid dan ook alleen modderig laten klinken en juist geen ‘pump’ geven.
Geef in je mix de instrumenten welke de laag nodig hebben ook de ruimte, cut laag uit tracks welke het niet nodig hebben. (Lees ook EQ)
En nogmaals, ook dynamiek heeft veel invloed op hoe iets klinkt.

 

En dan nu nog even iets over de laag weergave in onze studio.
Zetten we onze studio vol met subwoofers en mixen we met veel energie in de laag of juist niet?
Laten we beginnen met WAARVOOR willen we WAT horen in onze studio.

Als we onze studio alleen gebruiken om lekker naar muziek te luisteren of om muziek te maken (niet mixen) met een goed geluid dan zal een Subwoofer iets toevoegen.
Willen we echter alles zo eerlijk (hoeft niet mooi) mogelijk horen zodat we kunnen horen of er iets uit balans is (wel zo handig bij het mixen) dan moeten we zorgen dat er ook niks ondergesneeuwd wordt.

Dus geen sub in onze studio? Nou dat hangt er van af.
Als we onze mix af hebben, deze op verschillende ander installaties horen, en dan tot de ontdekking komen dat we de laag er niet goed in hebben zitten kunnen er drie dingen aan de hand zijn.
1. In de studio hebben we te veel bas welke niet overeenkomt met de “standaard” installatie. (Hierdoor zal het in de studio wel lekker klinken maar daarbuiten niet.)
2. We hebben te weinig bas weergave in de studio waardoor we er te veel in hebben gemixt om dit te compenseren. (Een sub plaatsen en goed afstellen kan hier helpen, maar mischien heb je een akoestisch probleem*.)
3. We hebben het mixen nog niet helemaal onder de knie. (Meest waarschijnlijke 😉 )

Hoe weet ik of ik te veel of te weinig bas in mijn studio heb?
Speel eens nummers af in je studio die je goed kent (ook op ander installaties), maar luister er niet naar als op een HiFi installatie maar luister of je alles goed kunt onderscheiden.
Hoor je de bas goed (niet hard) maar tegelijk OOK de overige instrumentatie?
Een “vette” bas geluid is misschien mooi op je HiFi maar leid af in de studio.

*Een bas weergave probleem in de studio kan ook veroorzaakt worden door de akoestiek in de studio.  Ga eens in de hoeken van de kamer staan en luister of de bas daar beter klinkt. Bastraps kunnen hierbij helpen, let wel bas is het moeilijks onder controle te krijgen.

Hoe bas problemen in uw mix op te lossen?
Volg de (gratis voor nieuwsbrief abonnees) mini cursus bij BT-Studio: Red je bas in de mix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.