Mixen

Mixen is niet meer of minder dan zorgen dat ons opgenomen materiaal in de juiste balans met de gewenste geluid wordt samengevoegd.

De huidige mogelijkheden voor mixen zijn eindeloos en deze zitten ons dan ook vaak in de weg. Ik ben er van overtuigd dat hiermee veel geweldige opnames vernield worden.

We kunnen een eindeloos aantal plug-ins en effecten toevoegen en hebben soms het idee dat deze alleen maar de boel beter kunnen maken. Maar is dat zo?

Hou het simpel!

Luister naar je opnames en maak een plan van wat er moet gebeuren. Als er al iets moet gebeuren.
Beluister als je bezig bent met mixen ook niet te hard, spraak volume is een goed volume, onze oren compenseren n.l. op hardere volumes het geluid waardoor onze mix op lager volumes ineens “anders” kan gaan klinken.

Gebruik je tools om je doel te bereiken en hierbij dan gelijk het advies gebruik een beperkt aantal tools en leer deze kennen. Zie uitleg: plug-ins voor meer info.

Moet je iets van 50+ sporen mixen? Pfff, sterkte.

Schoon de sporen op welke je niet gebruikt hou het overzichtelijk, plaats sporen welke bij elkaar horen bij elkaar zoals zang sporen, drum enz.

Hou het overzichtelijk.

En dan nu een gouden tip.

Luister! Kijk niet naar je beeldscherm met alle plug-ins en metertjes maar luister.
Dit lijkt voor de hand te liggen maar al te vaak trap ik er zelf ook weer in.
We zien op het scherm haarfijn wat er gewijzigd of hersteld moet worden: de meter piekt niet op de juiste plek, die compressor doet te hard zijn best, die EQ curve lijkt wat aan de steile kant, enz.

Het uiteindelijk resultaat is een geluid. Niet een plaatje.

Tip: Mixen cursus.

Met 10 uur mixen (doen) leer je meer dan 10 uur tutorials kijken!