Midi

Wat is Midi?

Ten eerste:
Midi is GEEN audio.

Midi (Musical Instrument Digital Interface) is ooit in1983 bedacht als een manier om gegevens tussen apparaten zoals keyboards en synthesizers uit te wisselen zodat deze elkaar kunnen bedienen.
Je kunt dus met een keyboard met midi uitgang bijvoorbeeld een ander keyboard met midi ingang of een soundmodule (welke geluidssamples bevat) aansturen en met deze synchroniseren.
Midi is zeker niet ‘uit de tijd’ en wordt ook in de digitaal studio nog veel gebruikt.
Ook gebruiken de moderne keyboards het om je bijvoorbeeld te begeleiden.
Denk hierbij aan drum stukjes en bas loopjes.
In deze keyboards kun je ook vaak wat je speelt gelijk in de keyboard opnemen.
Dit wordt dan in een midi bestand opgeslagen.

GM / XG / GS (Midi protocollen)

Midi-In ontvangt signalen, Midi-Out zend signalen van apparaat, Midi-Thru zend signaal welke op de Midi-In binnenkomt door om eventueel een volgende midi apparaat aan te sluiten.
Midi werkt met 16 kanalen welke ingesteld en toegewezen kunnen worden zodat de juiste apparaat het juiste gedeelte afspeelt.
Of je laad een midi bestand (*.mid) welke de gespeelde muziek bevat in software met een virtueel instrument of een keyboard met een soundmodule welke dit kan afspelen.
Dit wordt ook veel gebruikt in karaoke software.
Zie ook onderwerp audio bewerken voor hoe je karaoke kunt maken van audio.
De soundmodule, dit kan ook een VSTi plugin zijn, zal dan pas van de gespeelde noten een geluid kunnen maken.

Zie midi als een orgelboek van een draaiorgel en de draaiorgel zelf als de soundmodule. De boek zelf maakt geen geluid, pas als het in de orgel zit kun je muziek maken.

Doordat we de tempo simpel kunnen aanpassen en de gespeelde noten met software zichtbaar kunnen maken is het ook ideaal voor muziek studie of om muziek te leren spelen.
Veel muziek onderwijs software werkt daarom ook met midi.
Niet alleen voor toetsen maar ook voor ander instrumenten.
Begeleiding door ander instrumenten d.m.v. midi bij oefeningen van eigen instrument wordt hiervoor ook regelmatig gebruikt.

Over MIDI bekabeling is veel onduidelijkheid (misleiding) op internet te vinden.
Zo zijn er kabels welke worden gepresenteerd als MIDI – jack of MIDI – Tulp. Deze kabels zijn echter bedoeld voor audio en hebben (los van dat ze aan 1 kant ook een DIN 5 connector gebruiken) niks met MIDI van doen.

Midi is reuze handig voor opnames. We hoeven dan niet de audio op te nemen maar kunnen de gespeelde noten als data eerst vastleggen. En deze dan later weer, eventueel door de zelfde instrument laten afspelen.
Voor extra informatie over het opnemen van midi zie: MIDI Opnemen.
( Inclusief filmpjes.)

Een handig tool (software) om te zien of er wel Midi data ontvangen dan wel verzonden wordt:moxlogo

Of Midi-Yoke om Midi verbindingen op je computer te maken.