Effect tijdens monitoring

Tijdens het opnemen is het belangrijk om meteen te kunnen monitoren wat we aan het spelen of zingen zijn. Nu is er in veel DAW’s (opname software) wel de mogelijkheden om onze geluid te monitoren en zelfs daarop een effect te zetten, echter zal dit vaak gepaard gaan met de nodige latency (vertraging in geluid).

Een ander optie is de zo genaamd dierct monitoring, een optie op sommige geluidskaarten.
Dit direct monitoring laat ons het geluid horen voordat het naar de computer gaat, en dus ook het geluid zonder vertraging, dit is echter vaak ook zonder effect.
Met een klein mixer met ingebouwd effect kunnen we dit wel doen. Een USB microfoon kunnen we niet op een mixer aansluiten (vandaar ook dat mijn voorkeur niet naar dit soort microfoons uitgaat).

Ook al is het prettig (zeker bij het opnemen van zang) dat we tijdens het monitoren ook wat extra effect kunnen toevoegen, bijvoorbeeld compressie en reverb, moeten we oppassen deze effecten niet mee op te nemen. Later zijn ze namelijk niet meer van de opname af te halen. Effecten achteraf aan de opname toevoegen kan natuurlijk wel altijd.

Het simpelste manier is om je microfoon signaal te splitsen (een z.g. Y kabel), waarvan we er één opnemen en de ander gebruiken om effect op toe te voegen voor de artiest.

Ik zal hier een voorbeeld geven van hoe we met een eenvoudig mengpaneel (de Behringer XENYX 1002 FX) met ingebouwd effect wel met effect kunnen zingen en toch (met een eenvoudig kabel) zonder effect te kunnen opnemen.

Wat we hiervoor nodig hebben is:

  • Een computer.
  • Een audio interface (AI) waarop we onze microfoon kunnen aansluiten.
  • Audio software (vaak geleverd bij de audio interface).
  • Microfoon (Groot membraan condensator).
  • Hoofdtelefoon (bij voorkeur gesloten type)
  • Mengpaneeltje met ingebouwd effecten.
  • Kabels om uitgang van de AI op mengpaneel te kunnen aansluiten
  • XLR split kabel om microfoon signaal te verdelen tussen mengpaneel en AI
  • Kabels om microfoon aan te sluiten.

EffOpVox

De uitgang van onze audio interface waarop we de muziek afspelen wordt aangesloten op een stereo ingang van het mengpaneel (in dit voorbeeld op 9/10).
Met de hoofdtelefoon op het mengpaneel kunnen we nu het muziek volume tijdens afspelen (te regelen met fader 9/10) regelen.

Onze microfoon sluiten we met behulp van de XLR splitter op zowel de audio interface als op een microfoon ingang van het mengpaneel. *1
Fantoom voeding (voor een condensator microfoon) schakelen we (alleen) op de audio interface in.
We kunnen nu het signaal van de microfoon op de ingang van de audio interface droog (zonder effect) opnemen. De opname niveau regelen we met de gain op onze audio interface, de instellingen op de mixer hebben hier geen invloed op.
Het microfoon signaal wat op het mengpaneel binnenkomt kunnen we nu met fader 1 regelen en daarop effect (met knop FX) toevoegen. We mixen dit met de muziek samen zoveel we wensen.
Op alle kanalen waar we geen effect willen (muziek) draaien we de knoppen FX dicht.

Zo kunnen we dus onze nummer met effect inzingen, zelf bepalen tijden het zingen welke balans we willen horen met effect en toch onafhankelijk hiervan (en van de kwaliteit van de mixer) onze zang droog (zonder effect) opnemen in de DAW.

*1, splitsen van microfoon signaal heeft wel invloed op het signaal (sterkte). Er zijn betere (ingewikkelde) manieren voor waar we later uitgebreid op terug zullen komen.