Audio bestand types (wav, flac, mp3…)

Digitaal audio kunnen we op verschillende manieren opslaan.
Los van waarop we het opslaan (harde schijf, USB stick, CD of DVD…) kunnen (of moeten) we het ook in verschillende formaten opslaan.

Ik zal hier de meest voorkomende formaten behandelen. Verschillende formaten zijn er ook in verschillende types, ik zal ze echter als meest voorkomende behandelen.

PCM (raw)
Het digitaal signaal wat uit onze geluidskaart komt is PCM (puls code modulatie) en bevat geen ander informatie dan de bits van de audio. Dit word ook op een audio-CD* gebruikt. (Dus geen wav e.d.) Op een audio-CD ziet u (op een windows computer) wel CDA bestanden (Compact Disk Audio) staan maar dit zijn eigenlijk geen bestanden maar snelkoppelingen naar de plek waar de werkelijke informatie staat. *2

WAV / AIFF
De PCM data kunnen met extra informatie, over samplerate en bitdepth bijvoorbeeld, opgeslagen worden als bestand. Dit is dus on-gecomprimeerd digitaal audio Zonder verlies van gegevens.

FLAC (of flc) / APE / MLP
Dit zijn lossless audio compressie formaten. Na decompressie zijn alle gegevens weer aanwezig (er gaat niks verloren) deze bestanden zijn kleiner dan de niet gecomprimeerd soorten.
leuk: FLAC bestandsgrote vraag.

MP3 / AAC (m4a) / WMA / OGG
Audio bestanden kunnen nog verder gecomprimeerd worden (kleiner bestanden) in Lossy formaat. Hiermee gaan echter ook gegevens verloren. Dus na de-compressie zijn niet meer alle origineel gegevens aanwezig.
Afhankelijk van de gekozen bitrate (128, 160, 192, 256, 320 kbps) zullen de bestanden bij kleiner bitrate ook kleiner zijn (tot 11x kleiner dan bij wav voor 128 kbps) maar zullen er ook minder gegevens (ook minder frequenties) aanwezig zijn van het origineel.
Van een lossy formaat een lossless formaat (mp3 naar wav bijvoorbeeld of naar een hoger bitrate) maken heeft voor de kwaliteit dan ook geen zin, de gegevens zijn immers al niet meer aanwezig (tot 90% is weggegooid).
In het algemeen worden bitrates van 192 kbps en hoger als vrij goed van kwaliteit ervaren (Mits gemaakt van de originele bron).
Let wel niet alle spelers kunnen alle formaten of bitrates afspelen.

*Audio-CD branden:
Een audio-CD wordt in “Red Book” standaard gebrand (niet geschikt voor DVD). De data is PCM (raw) van 44.1kHz /16 bit en kan door standaard audio-CD spelers worden afgespeeld. De bron, welke audio formaat (wav, mp3,..) gebruikt kan worden, is afhankelijk van de decode opties in het brand programma.
Het brand programma zal zelf van de bron een PCM maken (nogmaals, kwaliteit van een lossy bestand wordt niet beter) om te branden.
Een veel gemaakte fout is dat de audio bestanden (wav of mp3 bijvoorbeeld) rechtstreeks naar een CD worden gebrand.  Hiermee wordt geen audio-CD gemaakt maar een data-CD (als de CD weer geladen wordt in de computer zijn de audio bestanden zichtbaar).
Als de speler later de mogelijkheid heeft om deze te lezen (veel audio-CD spelers kunnen dit afhankelijk van type bestand, maar niet alle) gaat het goed, echter oude (ook auto) CD spelers kunnen hier vaak niks mee.

*2 Audio-CD rippen:
We kunnen een audio-CD niet gewoon kopiëren. Er staan geen “bestanden” op welke we naar onze computer kunnen kopiëren. De computer ‘ziet’ ( gemaakt door de windows CD driver) alleen snelkoppelingen (*.cda van 44bytes) naar plaatsen waar de data zich bevinden. Data welke er op staat omzetten, naar voor ons computer leesbaar bestanden, noemen we rippen.
Bij het rippen van een audio-CD zetten we de PCM data welke op de CD staat om in een bestand formaat welke we graag willen. De meeste audio players (WMP bijvoorbeeld) hebben de mogelijkheid om een audio-CD te rippen.
Veel brandprogramma’s kunnen dit ook.
Een goede rip programma (die eventueel herhaald leest om fouten te herstellen waar mogelijk) is EAC.
Let wel als we dit naar een Lossy formaat omzetten verliezen we gegevens welke niet meer terug te winnen zijn. (Zwart wit afdruk van kleuren foto)

5 gedachten over “Audio bestand types (wav, flac, mp3…)”

  1. Hallo Mic,
   Als uw geluidskaart een optisch uitgang heeft kunt u deze aansluiten op de optische ingang van de minidisc.
   Vervolgens zorgen dat een media speler uw flac bestand afspeelt naar de optische uitgang.
   Dit zou u dan weer kunnen opnemen met de minidisk.

 1. Ik heb een probleem met het opslaan van een mp3 bestand wat eerder wel lukte via mn dj controller. Hij slaat ipv een mp3 bestand een hele lijst aan my mix bestanden op (WAV). 10 minuten opnemen kan wel zorgen weer 2000 wav bestanden in mn record map. Waardoor mn laptop ook even vast kan lopen. Kan iemand me hier mee helpen?

  1. Hallo Eric, je zou even moeten kijken naar de instellingen in de software waarmee je je mix opslaat.
   Vaak kan je daar instellen in welk formaat de boel opgeslagen moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.