Audio CD Branden

Een audio CD kan op bijna alle spelers afgespeeld worden. We hebben het hier over Audio-CD en niet over een data CD waarop we Mp3 of ander type bestanden kunnen opslaan (deze zijn wel op de computer en somige spelers af te spelen maar niet alle).

Als we al dat moois eindelijk hebben gemixed en gemasterd kan het zijn dat we dit op een Audio CD willen hebben.

MediaCommerciele CD’s worden geperst en niet gebrandt, echter bij een kleine oplage of voor thuis gebruik kunnen we er voor kiezen om deze zelf te gaan branden.
Er past maximaal 80 minuten muziek op een CD van 700MB. (of 74 minuten op een 650MB CD)

Er zijn veel verschillende ‘brand’ programma’s hiervoor en ik kan deze niet allemaal hier behandelen. Ik beperk mij dus tot de instellingen en tips voor branden.

Alles begint met een goed bron bestand. Als we een lossy bestand (mp3 bijvoorbeeld) op CD branden kan de kwaliteit nooit beter worden dan de bron. (Blijft slecht dus.) Zorg hierom dat je opnames bewaard en gemasterd worden in de best mogelijk kwaliteit welke een audio CD aankan. 44.1kHz – 16bit. Lossless!
Hoger kwaliteit (Hi-res) kan niet op audio CD gebrand worden.

Welke schijfjes zijn het beste?
Beste waarvoor? Merken kunnen soms ‘last’ hebben van type branders of spelers.
Ook zal de kwaliteit van schijfjes meer in de houdbaarheid e.d. zitten.
Experimenteer, maar in het algemeen zal elk ‘merk’ schijf voldoen.
Red book (de standaard gebruikt voor audio CD) kan alleen op CD toegepast worden.
Je kunt dus geen audio CD maken op een DVD schijf. Bij gebruik van CD-RW schijfjes* loop je de kans dat de speler straks deze niet kan lezen, controleer dat dus eerst.

Brand niet te snel!MeltedPC
Zorg dat er tijd is om ‘in te branden’, sneller dan 24x kan problemen geven later.

Disk at Once
Stel je brand programma zo in dat de audio CD als ‘Disc at Once’ (DAO) wordt gebrand.
Hierdoor zullen er geen pauzes tussen de nummer worden ‘gebrand’ waar sommige spelers moeite mee kunnen hebben. Ook is dit handiger als de nummers vloeiend in elkaar over moeten gaan. (Waar we geen pauze in willen hebben.)

Afsluiten (finalize)
Veel audio CD spelers kunnen alleen afgesloten (indeling waar alles staat weggeschreven) CD’s afspelen. Veel brandprogramma’s zullen een audio CD standaard afsluiten, maar soms moet u dit apart aanvinken. Of later alsnog doen.

Laat je computer met rust.
Branden van audio willen we graag in 1 on onderbroken sessie doen.
Ook al kan onze computer van alles tegelijk neem geen risico.
Sluit alle ander programma’s (bij voorkeur ook internet verbinding en virusscanner) en laat het brand programma zijn werk doen.

Voor de echte diehard
Gebruik een geschikt brander.
DVD branders kunnen ook CD’s branden, maar gebruiken hiervoor een laser (650nm) voor DVD zodat ook alle data voor DVD op een schijfje past.
Audio CD’s hebben ‘groeven’ van 780nm, er bestaat dus een kans dat Audio CD’s gebrand met een DVD brander slecht te lezen zijn door (oude) CD spelers.
Een CD brander (als je die nog hebt) zal die branden met een 780nm laser.
______________

* RW: Betekend, herschrijfbaar. In principe is de brandbare laag van de schijf vervaardigd van een materiaal welke kan worden gewist en overschreven. Er zijn beperkingen met betrekking tot het aantal keren dat het zal werken en nog steeds leesbaar zal zijn. De RW schijfjes zijn min of meer vervangen door de USB sticks die natuurlijk veel veelzijdiger zijn.