Up(date)grade DAW

Vroeger kocht je hardware en als je het goed onderhield en het ging niet stuk kon je er jaren plezier van hebben.

Raar is het dan eigenlijk ook wel dat met software het lijkt dat we elk jaar (als het al niet vaker is) een upgrade of in ieder geval update moeten kopen.
De vraag is echter of dat wel nodig is. (Ook al doen ze ons geloven van wel.)

Neem nou als voorbeeld Pro Tools 10 (11 komt er al weer aan) maar waarom zou je het nodig hebben?
Nou 11 biedt, 64bit ondersteuning, diverse nieuwe meetmethodes, met inbegrip van PPM, VU en Bob Katz’s K-stijl, waardoor het mengen van verschillende broadcast standaarden efficiënter kan. Een gain vermindering meter toont ook gain reductie voor alle dynamiek plug-ins op elk kanaal. En nog wat dingen. Een upgrade (dus als je versie 10 al hebt) kost je 300 dollar.

Nu kunnen deze upgrades best interessant zijn als ze iets bieden wat je gaat gebruiken of mist maar in de meeste gevallen updaten ze iets waarvan ik het bestaan in mijn huidige versie niet eens wist. Ook iets als 64bit “lijkt” (als je computer 64bit is) reden genoeg maar besef goed dat al je plug-ins dan ook 64 bit moeten zijn anders is het zinloos.
Sterker nog, soms worden er dingen niet meer ondersteund die je juist wel gebruikte. (Toen Audition 3, CSx werd was er geen midi en VSTi ondersteuning meer. )

Kortom, voordat u enthousiast wordt van een nieuwe update, upgrade bekijk eerst eens goed wat het u te bieden heeft en OF u daar op zat te wachten…

p.s. Driver updates (voor geluidskaarten of ander hardware) zijn in het algemeen wel een goed idee.Vaak zijn hierin problemen opgelost dan wel performance verbeteringen doorgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.