Plug-ins of toch hardware

Het valt mij op dat er tegenwoordig weer veel vraag is naar hardware.

Of het nu gaat om EQ’s, compressors e.d. of om instrumenten steeds vaker zie ik het gebruikt en vraag om hardware voorbij komen.

Vroeger had ik (uit nood) drum computers. Dit was natuurlijk niet om een echte drummer te vervangen maar puur uit noodzaak en gemak.
Hoop werk om iets geprogrammeerd te krijgen en resultaat was vaak… ach laat ik het zo zeggen, het voldeed.

Toen ooit, ontdekte ik MIDI bestanden welke beter en mooier drumden dan wat ik had.
De reden hiervan was dat men in een MIDI bestand makkelijker en uitgebreider patterns kon programmeren en de gebruikte geluiden beter waren. Sterker nog, even later ontdekte ik dat die geluiden bijna natuurlijk konden zijn als je maar de juiste VSTi instrument had.
Grappig was het toen ik later zelfs instrumenten ontdekte welke gesampled waren van mijn oude drum computers, al heb ik nooit de behoefte gehad die te gebruiken.

Mijn ontdekkingsreis duurde voort. Complete synthesizers en ander instrumenten als VSTi en emulatie plug-ins van onbetaalbare hardware.
Geweldig, natuurlijk waren sommige (vooral in het begin) verre van het origineel maar dat is ondertussen allang achterhaald. De VSTi en plug-ins kunnen tegenwoordig meer en vaak beter dan de origineel hardware. Je kunt er dingen mee bereiken die domweg beperkt waren in de hardware.

U begrijpt, mijn hardware staat ondertussen stof te vangen en de mogelijkheden in mijn studio zijn verder geëvolueerd.

Waar komt dan die behoefte voor hardware tegenwoordig vandaan?

Mogelijk dat men de bouwers er van gelooft dat ze beter zouden klinken (en niet hun eigen oren geloven). Of omdat men dan weer eindelijk knopjes te bedienen heeft in plaats van met een muis over die beeldscherm heen zoeft.
Ondanks dat men voor dat laatste een berg aan controllers op de markt heeft gebracht waarmee men de software kan bedienen, lijkt dat niet te voldoen aan de vraag.
Ik heb geen idee.

Hoe lang zal het duren voordat men er achter komt dat men tig in en uitgangen nodig heeft om al die hardware op onze DAW aan te sluiten? Wanneer ontdekt men dat het programmeren op de computer veel makkelijker gaat (en samen met ons project opgeslagen kan worden) dan in de hardware zelf.
Wanneer komt men er achter dat inderdaad een digitaal blokgolf niet gelijk is aan een analoog blokgolf totdat we die laatste weer digitaal maken?

Ik vermoed dat men gewoon behoefte heeft om eerst de hardware te begrijpen voordat we overwegen de software variant te gebruiken. En daar kan ik mij wel iets bij voorstellen.

Hoop alleen niet dat er nu een behoefte komt naar presets die we in de hardware kunnen laden…

3 gedachten over “Plug-ins of toch hardware”

  1. Het is zelfs zover dat je , met Band in a Box, al real instruments kan gebruiken. Drums, gitaar,bas, sax, enz.
    Deze real tracks zet ik dan op cubase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.