Jezelf onderscheiden

Er kan wat tegenwoordig! Dingen waar we vroeger alleen maar van konden dromen zijn allemaal mogelijk. Of het nu de meest exotische instrumenten of effecten zijn, een maat zo strak als een atoomklok krijgen of een vals stukje zang op de Hz nauwkeurig stemmen: alles staat tot onze beschikking. En weet je het niet? Dan googlen we wel even.

En dan al die The next… programma’s. Natuurlijk zijn er zat mensen die geweldig kunnen zingen, gitaar spelen, piano of wat dan ook. Die waren er vroeger ook, maar je hoorde alleen wat van die ‘welke zich konden onderscheiden van de rest’. En anders ging je naar een karaoke-bar. Nu komt iedereen op TV, YouTube of waar dan ook voorbij. (Hoeveel ‘hits’ heb jij al gehad? – ‘Like’ je mij ook even? – SMS naar…).

En als we een beetje handig zijn en de juiste DAW en plug-in hebben, kunnen we elektronische muziek maken. En dus worden er ontelbare ‘loop’-programma’s gemaakt en steeds ‘vettere’ virtuele instrumenten met giga default geluidsbanken. Want… “Synfire begrijpt de betekenis van muziek en kan uw inspiratie intelligent ondersteunen”. Of… ‘Copy, Paste, Render’ en klaar is onze hit.
Raar dat het met dit alles dertien in een dozijn is wat we te horen krijgen?

Of zou er meer bij komen kijken dan wat handigheidjes alleen? Natuurlijk kunnen deze tools je helpen en zelfs inspireren om nieuwe dingen te doen (neem bijvoorbeeld Cher met ‘Believe’ of een pitch tool als Melodyne), maar bedenk dan eerst wat ze voor jou kunnen betekenen.

De dagen van me too zijn voorbij. Blijf oefenen aan uniek zijn.
Muziek is fantasie en gevoel. Kippevel kun je onmogelijk faken.
Jezelf onderscheiden doe je in de eerste plaats door je originele en creatieve ZELF te zijn!

Niet alleen in de muziekantenwereld is er veel veranderd, ook in de DJ-wereld is alles in beweging. Hier bijvoorbeeld een stukje frustratie dat ik op het internet tegenkwam:
____________

Vroeger was deejay-en een echte skill, je moest plaatjes sync kunnen leggen, kunnen mixen, smaak hebben, geld hebben voor platen en CD’s en je wás iemand. Nu is iedereen met een laptop en honderd euro een DJ, of je nu negen of negentig jaar bent. Met software en een sync-knop kan iedereen een leuke set neerzetten. Smaak is ook niet meer belangrijk: 99,9 procent van de would-be DJ’s draait gewoon de maandelijkse Beatport-top honderd torrents en top veertig torrents. Tot voor kort was de ‘Pioneer CDJ’ what seperated the men from the boys, maar nu het nieuwe flagship model de ‘NEXUS 2000’ ook al een quantize en sync-functie heeft, kan iedereen van negen of negentig jaar hiermee overweg. De oude generatie DJ’s vindt dat de fabrikanten alleen nog maar Fisherprice setjes uitbrengen.”

Dit soort conclusies komt voort uit het besef dat DJ’s niet meer speciaal zijn en zichzelf dus opnieuw moeten uitvinden. De sync- en quantize-tools hebben ervoor gezorgd dat de zogenoemde DJ addressable market voor fabrikanten nu vele malen groter is dan voorheen. Het is geen niche meer, iedereen kan DJ zijn. De veertigjarige DINKY kan kiezen of hij in de huiskamer een ‘Mark Levinson’ neerzet of een ‘2000 Nexus’, gewoon omdat het kan, en ook omdat hij nu in een handomdraai twee plaatjes naadloos aan elkaar kan plakken.

Er is veel rancune onder de ‘oude garde’, maar ze weten ook dat dit niet meer overgaat. De fabrikanten lanceren nu ook DJ Marketing tools, onder het motto: ‘we nemen jou het domme werk (sync en quantize) uit handen, zodat je in je set meer tijd hebt om andere, bij voorkeur door ons uitgebrachte cutting edge tools, te kunnen gebruiken en je je dus veel beter kan onderscheiden.’

Dit is dus het scenario van Native Instruments (NI): eerst hebben ze met ‘TRAKTOR’ de niche om zeep geholpen en nu is hun install base verveelvoudigd en vertellen ze DJ’s dat ze zich moeten gaan ‘onderscheiden’ met cutting edge tools, zoals de X1, F1, Z2… enz. Iedere keer weer een nieuw versie van een remote met een nieuw knopje dat weer gemapped is naar een nieuwe functie in TRAKTOR.

Ondertussen is IEDEREEN zich aan het ‘onderscheiden’ en groeit NI als een speer. ‘Vroeger’ was een mixtape nog echt een cassette welke met twee SL1200’s een uurtje 12″ vinyl aan elkaar was gedraaid. Tegenwoordig is een ‘mixtape’ (in hemelsnaam, noem het gewoon soundcloud-upload) de laatste Beatport download pack van de Piratebay, en dan onder elkaar gelegd in Ableton die afkomstig is van dezelfde Piratebay. Daarom zijn er ook nog weinig DJ’s die zich wérkelijk onderscheiden: ze draaien allemaal dezelfde NU-MUZAK. Mensen die dit ecosysteem goed doorhebben, verdienen er grof geld mee.
____________

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.