MP3 en streaming slecht voor muziek beleving.

In een (Engelstalig) filmpje op internet (staat onderaan dit bericht) worden we gewaarschuwd voor hoe het ‘grote publiek’ muziek beluisterd en hoe deze ons wordt aangeboden.

Terecht! Er ontstaat al een generatie welke niet anders dan mp3 en streaming audio kent en dit dus ook al als een standaard ervaart.

In het filmpje hebben ze het over hoeveel moeite er wordt gedaan om muziek tot een bepaald perfectie te maken, opnemen en te mixen (masteren) zodat de luisteraar het net zo kan gaan beleven.
Maar, vervolgens wordt dit vaak ik een slechte formaat verspreid en op slechte apparatuur afgespeeld.

In een begeleidend schijven bij het filmpje schijft men:
De laatste twee decennia hebben we een opvallende daling in de kwaliteit van geluid en luisterervaring gezien.
Gecomprimeerde muziek, MP3’s en streaming, hebben de kwaliteit verminderd en de emotie afgevlakt.
Marketing gimmicks en gemak nemen nu de plaats in van excellentie.
De film “Distortion of Sound” is een duidelijke uiteenzetting van de huidige stand van zaken met betrekking tot geluid, met in de hoofdrol Linkin Park, Slash, Quincy Jones en meer.
Deze documentaire zal uw oren openen en u inspireren om een rijkere, ontroerende muzikale ervaringen te willen ervaren.

Maar dan… Dan schieten de tranen mij in de ogen.

In het filmpje en op hun site zie ik twee dingen die mij mateloos irriteren.

  1. Het filmpje gaat over gecomprimeerd audio formaat (mp3), en niet over over-gecomprimeerd audio door compressors, loudness (helaas, aangezien ook dat mijn inzien bijdraagt aan een groot kwaliteit afbreuk in veel hedendaags muziek). Maar in de audio voorbeelden die men in het filmpje gebruikt (tussen 11:47 en 12:14) zijn geen voorbeelden van gecomprimeerd audio formaat gebruikt maar voorbeelden van over compressie (Geen dynamiek)! Begrijp me niet verkeerd.
    Ik ben voor lossless audio en ook zeker voor meer dynamiek. Maar lossy (mp3) klinkt op een ander manier slecht dan wat deze voorbeelden willen aantonen.
  2. Onderaan de site staat een link naar “Clari-Fi”.
    Dit is een systeem welke beweert dat het de verloren gegaan details van lossy audio formaten kan herstellen. Onzin! Dit is onmogelijk. Er worden door het systeem allerlei trucjes (EQ en transiënt processing) uitgehaald maar verloren blijft verloren. Ergerlijk is deze link hier dus vooral omdat het hele filmpje (22 minuten lang) men moeite doet om ons juist uit te leggen dat als je 90% van het origineel weggooit, dit de beleving van je muziek aantast en je dit dus ook nooit meer terug kunt krijgen.
    Daar komt bij dat de audio demonstraties op de site van Clari-Fi volkomen misleidend zijn.

Waarom maak ik mij daar zo druk over?
Het filmpje is bedoeld om ons als consument bewust te maken voor de nadelen van lossy audio formaat en streaming audio. Heel goed.
De kijker zal echter door de inhoud mogelijk gaan denken dat deze verschillen door hem (of haar) niet gehoord worden of dat het met een systeem is op te lossen.

Of is dit dan toch weer een reclame filmpje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.