Home Studio een dure bedoeling?

Een beetje audio interface met goede microfoon voorversterkers en kwalitatief AD en DA converters kost een klein fortuin. Een microfoon die een beetje meedoet, kost je ook je vakantie geld en kabels e.d. moet natuurlijk ook van subliem kwaliteit zijn. Software om de boel op te nemen zal toch ook van de categorie “pro” moeten zijn met alle nodige (liefst veel) plug-ins, over onze computer waar de boel op draait zal ik maar zwijgen. Voor weergave om de boel op te mixen hebben we natuurlijk studio monitors nodig. Goede studio monitors kosten per stuk iets waarvoor je een compleet normaal hifi installatie voor koopt. En dan heb ik het nog helemaal niet over allerlei ander leuks (controllers, akoestisch behandeling, hardware zoals extern effecten, midi keyboards) voor de studio.

Maar is dat wel zo? Hebben we dat allemaal nodig? Zodra ik anders beweer zullen mensen welke bij mij in de studio komen zeggen ‘ja ja, als ik hier rond kijk heb je ook voor een klein kapitaal staan.’ Dus om een beetje opname en mix te maken moet je nou eenmaal veel investeren?

Creativiteit, goede oren en kennis is het belangrijkste. Hiermee kun je met weinig veel meer dan iemand die verder ‘alles’ heeft behalve dat. Met een simpel DAW, audio interface en goedkoop microfoon en hoofdtelefoon kun je al heel wat moois maken. Even een boodschappenlijstje: Laten we er van uitgaan dat je een nog prima werkend computer (desktop of laptop) hebt. Voor net onder de (op moment van schrijven) 54 euro ben je de eigenaar van een legaal versie van Reaper (of je gebruikt een lite versie DAW, vaak bijgeleverd bij aanschaf van een audio interface). Voor nog geen 150 euro heb je een goede audio interface welke vaak ook al met een goed te gebruiken DAW en nodige plug-ins wordt geleverd. En onder de 100 euro kun je een prima groot membraan condensator microfoon vinden. Hoofdtelefoon van rond de 80 euro is prima (heb je goede computer speakers staan mag je die er bij gebruiken). Ok dan heb je ook nog iets als een microfoon standaard, kabels eventueel plopfilter (kun je ook zelf maken) nodig en we zijn voor onder de 500 euro helemaal klaar. Ja, 500 euro is niet niks maar elk hobby kost geld, en de resultaten van deze investering kunnen met de nodige oefening en moeite meedoen met de rest.

En ooh ja, informatie over hoe en wat kan je natuurlijk hier op de website vinden. 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.