Beter microfoon geluid voor internet.

Een beter geluid voor op internet?

U weet wel, voor de skypers en youtubers onder ons, soms willen we een beter geluid dan die van de headset microfoon.
Het lijkt er soms op dat veel mensen geloven dat het mogelijk is om met een ander microfoon een stem te krijgen als Morgan Freeman…

Regelmatig worden er dan ook studio condensator microfoon hiervoor aangeschaft, en dan begint de ellende.
Een condensator microfoon heeft fantoom voeding nodig en dat komt niet uit de microfoon ingang van je computer.
Gelukkig zijn hiervoor ook kastjes te koop welke dit leveren en wola ons microfoon is van de nodige stroom voorzien.

Maar dan, Die microfoon ingang op onze computer verwacht iets van een electret microfoon en die versterking (boost) is niet bepaald ruisvrij te noemen (nee die microfoon ruist zelf nagenoeg niet).

Dus op zoek naar ‘geluid verbeter’ software. Er worden de meest creatief oplossingen verzonnen en ja soms helpen ze (een beetje).
Na alle moeite hebben we dan eindelijk de boel aan de praat en natuurlijk klinkt dat veel beter (ja toch? Niet alle moeite voor niks hoop ik?)
Als we niet overdrijven kunnen we een resultaat boeken dat niet als een gecastreerde smurf of verkouden beer klinkt.

Wat gebeurt hier? Een condensator microfoon is misschien wel niet gelijk de beste keuze voor spraak (staat wel cool met spin en plop filter), maar ook al kiezen we voor een goede dynamische microfoon (welke geen fantoom voeding nodig heeft) doe je er goed aan hiervoor een goede microfoon versterker te gebruiken.

obama_micJa, dat zijn twee Shure SM57 (dynamisch) microfoons.

Een simpel mixer (met fantoom voeding als je een condensator microfoon gebruikt) is vaak 10x beter dan die microfoon versterker op de computer en vaak heb je zelfs de mogelijkheid om wat EQ te gebruiken (om je stem een beetje te kleuren).

Als u niet al te veel spul er aan wil hebben hangen maar wel op zoek bent naar een beter stem geluid overweeg dan een handig USB microfoon (EQ e.d. zal dan alsnog met software moeten).
Vergeet echter niet dat vooral in USB microfoons geld dat de betere ook duurder zijn, en slechte USB voeding (van computer) veroorzaakt vaak veel ellende, dan toch maar gewoon… een goede electret microfoon of audio interface.

Staat minder cool maar het gaat toch om het geluid?

Nee. Ondanks alle microfoon keuzes en bewerking….
Morgan Freeman zijn stem is, nou ja zijn stem.

6 gedachten over “Beter microfoon geluid voor internet.”

 1. Hallo Ganesh,
  Dank je. Ja afhankelijk van de drivers van je audio interface maar de meeste audio interfaces zijn gewoon selecteerbaar in Skype.

 2. Ik ben bezig met het maken van filmpjes voor Youtube en heb daarvoor een betere microfoon nodig. Goed om te weten dat de computer geen fantoomvoeding heeft en dat je hiervoor speciale kastjes kan kopen. Wat vind je trouwens van draadloze microfoons?

  1. Hallo Jan,
   Voor elk probleem is er (bijna) wel een oplossing. 🙂
   Draadloos? Tja, handig natuurlijk (geen draad).
   En afhankelijk van kwaliteit (ook van de ontvanger) bruikbaar.
   Als het niet hoeft ga ik persoonlijk voor bedraad.

 3. Hello Bill

  Heel interessante uitleg over een opname maken . Wat ik hieruit heb geleerd is dat om een goede opname te maken vooral de duurdere opname toestellen en microfoons het beste resultaat geven. Je kan het vergelijken met de muziekinstrumenten die goedkoop zijn, en een mindere goede imitatie van de originele klank weergeven van een muziekinstrument. Ik heb een YAMAHA PSR-S 710 Workstation aan de koopprijs van 1200 €. De gesampelde instrumenten waarover deze synthesizer beschikt zijn goed, maar beschikken niet over de realistische klanken van een echt instrument. In de muziek opnamestudio’s worden daarentegen wel gesampelde instrumenten gebruikt die de weergave van echte instrumenten kunnen weergeven.
  Maar daar wordt de Korg PAX workstation gebruikt die begint vanaf een aankoopprijs van 3000 €. Toen ik een single opnam in 1983 werd er niet over software gesproken voor het opnemen en masteren van de opname. Men gebruikte alleen hardware waar latency geen vat op heeft. Nu raad men de duurdere audio interfaces aan om deze hinderpaal(vertraging door DAW) te beperken. Je merkt terecht op dat een goede stem geen audio interface en heel dure condensator microfoon nodig heeft. Maar voor de thuisstudio geldt dat wanneer je over voldoende budget beschikt, de muziekinstrumenten die je gebruikt en zangmicrofoon veel beter tot hun recht komen dan bij een kleiner budget.
  gilbert

  1. Hallo Gilbert,
   Bedankt voor je reactie.
   Tools voor opname zijn mijn inziens iets anders dan instrumenten (al dan niet virtueel).
   Dat een microfoon van €5000,- nauwkeuriger zal registreren dan één van €200,- zal best. Of men in de uiteindelijke resultaat het verschil ooit zal horen?
   http://homestudioplugin.nl/opnemen/microfoons/microfoon-audio-vergelijk/
   Ik geloof zelf dat het meer aan de techniek van de gebruiker (plaatsing en gebruik) ligt dan in de prijskaartje.
   Het is soms ongelooflijk wat men met “budget” spul kan bereiken als men er mee weet om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.